En guide till spel på trav

Dagens mest populära spel på hästar är V75. Spelformen sjösattes 1993 efter att V65 varit det ledande märket i nästan 20 år. Som ett ytterligare tillskott inrättades V86 för några år sedan. V75 körs mest på lördagar med en del extraomgångar andra veckodagar. V65 lever kvar söndagar om inte en dubbelomgång V75 körs lördag och söndag. V86 spelar man på onsdagar. Dessa tre största spelformerna avgörs till stor del på Solvalla men övriga landet gästas regelbundet.

V65

V står för vinnare och V65 betyder att man kan pricka in även bara 5 vinnare av sex lopp och ändå få vara med i utdelningen. V65 infördes 1974 och kördes för första gången på Solvalla i augusti det året. Spelet blev en omedelbar succé eftersom spelare som inte fått med alla sex vinnare ändå kunde få lite pengar åter på satsat om man bara missat en enda kuse. V64 är en liknade spelidé.

V75

V75 är på samma sätt en spelform där man får vinstandelar även för sex eller fem kusar rätt. Spelformen ersatte V65 och ökade intresset ytterligare. Första spelrundan med denna form kördes på Jägersro i slutet av oktober 1993. Hästen Copiad blev den förste vinnaren inom V75. Lördagar är alltid en dag för V75 men ibland körs extraomgångar under söndagar och ibland i veckorna. Den stora omsättning som spelarna genererar medför att en del rejäla vinster betalas ut. Rekordet är på drygt 67 miljoner kronor till en vinnare år 2010 då omgången avgjordes på Axevalla vid Skara i Västergötland.

V86

Infördes för att mest köras onsdagar som ett komplement till helgernas V75. Här kan man vinna på att sätta rätt vinnare i alla åtta loppen eller även sju eller sex av dem. Spelformen började testas med 10 spelomgångar under 2011 för att med ett billigare radpris ersätta V64. Det blev succé och spelformen har därefter permanentas.

Dagens Dubbel

Varje veckodag kan man spela Dagens Dubbel där det gäller att pricka in endast två vinnare i två lopp. Spelformen avgörs samtidigt med någon av de andra spelformerna där man väljer ut två lopp som ingår i exempelvis V75 eller V86, som regel de två sista loppen. Möjligheten att spela Dagens Dubbel infördes 30 december 1987 och är jämte V75 kanske det mest populära spelet.

V5, V4 och V3, vinnare och plats

En V5:a var travets motsvarighet till stryktipset under dess barndom. Att sätta X för fem vinnare i fem lopp var en lycka på varje bana över hela Sverige. Som komplement infördes i de elektroniska tidevarven även V4 och V3. Vinnare innebär att man satsar på just en vinnare i ett enda lopp. Plats innebär att den spelade kusen måste komma minst trea för att det skall bli utdelning.

Odds

Vad som skiljer de olika spelformerna åt är inte så mycket i grunden. Allt går ut på att pricka in ett antal vinnare. Totalisatorn är ett system som räknar ut hur mycket av gjorda insatser som går åter till spelarna för att betala dess vinster. Om man efter ett lopp kan läsa att oddset var 5,50 så betyder det att den som spelat på just den hästen vinner fem och en halv gånger gjord insats. I spel på plats betalas vinster ut för de tre bäst placerade hästarna. Före loppens start ger totalisatorn ett hum om hur mycket en häst är spelad, och de som tänkt satsa kan bedöma huruvida den eller den hästen skall få vara med på kupongen. Vad som angetts i denna artikel är vad som gäller inom ATG. Men man kan spela på travhästar i många andra spelsajter som exempelvis Betsson, Expekt och Unibet. Beritbettar är en blogg om betting som kan vara intressant att kolla in.