Våra bästa travhästar genom tiderna

Vi börjar med undret Järvsöfax som under åren 1997 till 2009 körde hem 42 raka segrar. Det mest framgångsrike kallblodet av alla i en bransch som mest talar om varmblod. Den stickelhårige mörkbruna hingsten Järvsöfax blev svenska folkets stora gunstling när den på sitt mördande sätt tog sig runt banan i stort sett ohotad i alla dessa lopp. Tränare och delägare var Jan-Olov Persson som 2009 gjorde sin sista start på Rommebanan i Borlänge. Det blev den 201 segern av totalt 234 starter och en totalt inkörd prissumma på drygt 21 miljoner kronor. Om något kallblod skall nämnas jämte Järvsöfax så är det Svinten som tävlade mellan 1983 till 1994. Bland meriterna kan nämnas: 32 segrar i Rikstotolopp, 17 vinster inom Dagens Dubbel och så Elitloppsdagen 1989 då han vann Kallblodens Elitkamp. Svinten vann totalt nästan 5 miljoner kronor i prispengar.

Victory Tilly

Bland varmbloden tar vi upp några av de mest namnkunniga hästarna. Victory Tilly slog världsrekord år 2002 på The Meadowlands Racetrack i USA och blev därmed den förste svenskfödde häst som satte ett direkt världsrekord när drömgränsen sprängdes med 1,09,0. Den svenska legenden, travtränare och kusken Stig H Johansson menar att Victory Tilly är den absolut bästa häst han någonsin kört. Med inkörda dryga 37 miljoner kronor är Victory Tilly den mest vinstrikaste svenske hästen genom tiderna.

Ina Scot

Är en legendarisk travhäst som vann 31 lopp i följd med Kjell P Dahlström som tränare och Helen A Johansson som kusk. Med henne i sulkyn vanns storloppet i Paris, Prix d’Amerique år 1995. Johansson blev därmed den förste kvinnliga kusken som vunnit i loppets historia. Med prissumman dryga 20 miljoner kronor totalt blev Ina Scot tvungen att avlivas efter en olycka 2013.

Ego Boy

Var den första stora travaren som skrev in sig rejält i svensk travhistoria. Största tiden var 1973 då Ego Boy vann Elitloppet och segrade i 18 lopp av totalt 23 starter. Tränaren Ingemar Olofsson körde själv och avslutningen i Elitloppet är det få som glömmer om man var med då. Det blev ett skiljeheat mot jänkaren och racerhästen Flower Child. Efter ett lusigt första varv satte Ego Boy största möjliga fart vilket höll ända in i mål. Publiken skrek ut den förträffliga ramsan: “-Oj, oj, oj; Ego Boy!”. Hästen avled året därpå med en total prissumma på 671 000 kronor, en stor summa på svensk mark den tiden.

Legolas 

Är en framgångssaga som är smått fantastisk. Legolas vann nämligen de allra första 19 loppen som hästen med kusken Thomas Nilsson ställde upp i. Folk började undra om hästen var oslagbar. Dock fick som alla fina sagor – Legolas fick sitt namn från alvprinsen med samma namn från sagan om Ringen – ett slut. Vinstsviten bröts av Ideal du Gazeau i ett VM-lopp på Roosevelt Raceway i New York år 1983. Legolas kom in på andra plats. Men det stora i denna svanesång är det stora uppsving som svensk travsport fick tack vare Legolas. För sina förtjänster belönade ATG hästen med fritt foder under resten av dess liv. Uppfödare var Benny Lundin och hästen körde in drygt 3 miljoner kronor. Legolas avlivades år 2004.