Våra tips till dig som vil börja med trav

Lärlingssystemet inom häst och travsporten är en källa till rekrytering av kuskar och tränare. Oftast unga intresserade söker sig till travtränare, det finns omkring 400 professionella sådana i landet. Tipset är att ta kontakt med en av dessa landets tränare och höra sig för. I grunden krävs dock en licens och att tränaren har minst 5 hästar i sitt stall för att man skall kunna starta upp lärlingstiden.

Licensutbildning


Avhålls på alla fungerande travbanor i Sverige. För ungdomar 16 till 20 år är kanske kör- och montékursen den vanligaste. Kursen innehåller såväl teori som praktik. Utbildning i vad som gäller enligt tävlingsreglementet är fokus och dessutom får man köra omkring 15 provlopp. Viss erfarenhet krävs för att gå kursen och dessutom måste man kunna disponera en lämplig häst. Sökanden måste ha kört en hel del så kallade snabbjobb på riktig tävlingsbana. Kursen är grunden för montélicens. Kursavgifterna kan variera från bana till bana men brukar ligga mellan 1 500 till 2 000 kronor.

Andra licenser

Travsporten har en mängd olika licenser som gäller både för lärlingar och de som varit med en tid.

  • C-licens – För lärlingar att få arbeta med hästar hos tränare som fyllt 36 år och/eller har lång erfarenhet som kusk. Skall ha kört minst 151 lopp året innan och inneha A eller B- licens.
  • E-licens – För lärlingar under 36 år som har arbete hos tränare med A eller B- licens so året innan kört högst 150 lopp.
  • F-licens – För ungdomar i åldern 16–20 år.
  • G-licens – För lärlingar som har arbete hos person med A eller B-licens och året innan kört mer än 401 lopp. Med denna licens får man dock inte delta i lärlingslopp.
  • Är man anställd hos en A-tränare kan man även inneha tränarlicens.
  • För ponnytrav krävs särskild licens. Personer 25 år och yngre kan få licens för både träning, körning och ridning. Äldre får licens enbart för träning. Den som innehar licens för varm- eller kallblod så gäller även för ponnytrav på samma sätt, men man måste ändå ansöka licens för ponny.

Grunden

Att som ung hjälpa till i stall är den absoluta grunden i lärlings- och tränaryrket. Man får god kännedom och lär sig handskas med hästar och får förståelse för hur de fungerar. Efterhand som man blir säkrare och äldre kan man få pröva att rida. En del har det direkt andra behöver längre tid. Så är det med alla sporter.